Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma. Met trauma wordt hier bedoeld; iedere ervaring in je leven die overweldigend was, te snel of te groot om helemaal te kunnen verwerken. Jaren later kunnen de effecten daarvan nog voelbaar zijn: angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, pijnklachten. Of gevoelens van depressie, uitputting, machteloosheid of hulpeloosheid. Ook dissociatie, weinig gevoelens hebben en ontkenning kunnen tekenen zijn van trauma.

SE is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Hij vergeleek het gedrag van dieren in het wild met mensen: deze dieren worden regelmatig met de dood bedreigd en toch raken zij zelden getraumatiseerd. Terwijl wij mensen na één heftige gebeurtenis daar al ons hele leven last van kunnen houden. Levine ontdekte dat dieren instinctief weten hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.

In een SE sessie wordt deze in het zenuwstelsel opgeslagen overlevingsenergie gedoseerd ontladen. In heel kleine stapjes wordt vanuit kracht en ontspanning contact gemaakt met deze energie, die vervolgens door het hele lichaam verwerkt wordt. Er wordt gewerkt met lichamelijke sensaties, zoals tintelingen, warmte en stroming, waarbij de cliënt precies kan volgen wat er gebeurt. Dit helpt ook om een groter gevoel van controle en beheersbaarheid over het lichaam te krijgen.

Deze methode leert je ook hoe je zelf kunt helpen in situaties waarbij de oude gevoelens boven komen en hoe je het zelfregulerende vermogen van je lichaam kunt inzetten. We werken vooral met de lichamelijke sensaties, daarom is het niet noodzakelijk dat je weet wat de traumatische gebeurtenis was of hoeft het hele verhaal verteld te worden. Als je je herkent in een of meer van de genoemde symptomen, kan SE heel goed werken.

In september 2017 heb ik de opleiding afgerond en sindsdien integreer ik deze methode in de praktijk.
Op www.bodymindopleidingen.nl/traumatherapie kun je meer informatie vinden.