Over mij

foto_annemarie_bleeksmaIk ben Annemarie Bleeksma, al 40 jaar werkzaam als fysiotherapeut, lang in een gezondheidscentrum en sinds 2002 in mijn eigen praktijk.
Al vroeg in mijn carrière vroeg ik mij af, waarom gaat een klacht met advies en oefeningen bij de één snel over en bij ander niet? Ik zag wel dat spanningen vaak een rol speelden.
En zo werd inzicht geven in deze relatie en ontspanningsoefeningen een deel van mijn therapie.

Maar ik miste een manier om mijn patiënten met meer ontspanning en plezier te leren bewegen. Die vond ik toen ik in aanraking kwam met de Feldenkrais Methode, waar je onderzoekt hóe een beweging verloopt. Ik was direct geraakt door de eenvoud, diepgang en het grote effect van deze methode en ik ben kort daarna begonnen met de professionele training bij Mia Segal (1989-1993).

In de Feldenkrais Methode is er geen goed of fout, er zijn alleen maar veel mogelijkheden en keuzes. Neem waar, zonder oordeel en onderzoek al die mogelijkheden. Ieder mens is uniek en iedereen denkt, doet en leert anders. Dit is voor mij de essentie en het maakt dat ik met passie, plezier en enthousiasme kan werken.

De stap om mij te specialiseren tot psychosomatisch fysiotherapeut was voor mij een logische; ik wilde meer kennis; over psychologie, gesprekstechnieken en wat spanning in het lichaam doet. Ik deed de opleiding bij een voorloper van de Masteropleiding aan de Hogeschool Utrecht (1997-1999).

Met veel enthousiasme doe ik vele na- en bijscholingen.
De laatste jaren vooral gericht op Psychosomatiek en Feldenkrais.
Over o.a. trauma, chronische pijn, slapen, mindfulness, fasciatherapie en meer.

In januari 2015 ben ik begonnen met de 3 jarige opleiding lichaamsgerichte traumatherapie Somatic Experiencing. Inmiddels heb ik de opleiding afgerond en integreer ik de methode in mijn werk en maak ik de verbinding met de Feldenkrais Methode.