Contracten zorgverzekeraars

Vanaf 2020 ben ik een bijna helemaal contractloze fysiotherapeut.

Alleen het contract met Zorg en Zekerheid heb ik getekend, om toch voor veel mensen bereikbaar te blijven.

 

Voor 2019 heb ik contracten afgesloten met:
Zorg en Zekerheid, VGZ ( IZA, IZZ, Univé, UMC, bewuz+, zekur.nl, Zorgzaam), Menzis (Anderzorg), de Friesland, DSW, ONVZ, Eno, Promovendum, Besured en National Academic.

 

Als ik een contract heb dan stuur ik de declaratie voor fysiotherapie behandelingen rechtstreeks naar de zorgverzekeraar als je recht hebt op vergoeding uit een aanvullende verzekering of basisverzekering.

Voor de andere verzekeringen ben ik dus een ongecontracteerde fysiotherapeut. Je krijgt aan het eind van de maand een rekening van mij. De zorgverzekeraar zou ca 70% tot 100% moeten vergoeden, afhankelijk van de verzekering.
Voorwaarden hiervoor kunt je lezen in je polis, de tarieven zijn meestal te vinden op de website van de verzekering bij: ‘tarieven ongecontracteerde fysiotherapie’.

Een aantal verzekeringen zijn restitutie verzekeringen en betalen mijn nota’s 100% aan je uit.

Er zijn een aantal redenen om geen contract te hebben:

-Het behandelgemiddelde
Mogelijk heb je in de media gehoord, dat de zorgverzekeraars door hun beleid van de behandelindex, de fysiotherapeuten opleggen hun behandelgemiddelde laag te houden. De consequentie is een veel lager tarief of het weigeren van een contract. Door mijn werkwijze en doelgroep heb ik een hoog behandelgemiddelde.

– Lage tarieven en veel voorwaarden.

– En met sommige zorgverzekeraars kon ik voor 2020 niet eens een contract afsluiten.

Het was een moeilijke beslissing, dat wel.